top of page

לפני שחותמים - מה כדאי לשוכרים לבדוק לפני חתימת הסכם להשכרת דירה

עודכן: 25 בנוב׳ 2021


פתגם אנגלי מוכר אומר "Measure twice cut once", ואכן כדאי לבדוק את כל העובדות בטרם תתחייבו בחוזה להשכרת הנכס.


במאמר זה, אסקור בקצרה כמה מהדברים שכדאי לבדוק לפני החתימה.


1. קראו את החוזה

אולי זה נשמע מוזר, אבל לא פעם "מוותרים" השוכרים על קריאת החוזה. בקשו העתק של החוזה לפני מועד החתימה וקראו אותו בעיון. מתלבטים - תעזרו בעו"ד. זה שווה את זה. אם לא תקראו עכשיו, תאלצן לשנן אותו אח"כ.


2. בקשו הסברים

סעיף לא הגיוני או לא מובן או התניה לא ברורה בחוזה, שאלו את הבעלים על כך ובקשו (עדיף בכתב) הסבר נוסף.


3. חופש החוזים, האומנם

עיקרון חופש החוזים מעניק לצדדים המתקשרים בחוזה חופש פעילות, (סעיף 24 לחוק החוזים (חלק כללי) תשל"ג-1973), יחד עם זאת חופש זה אינו מוחלט. ישנן מגבלות החלות על המתקשרים בחוזה, והתניות שאסור לבצע. לדוגמה בחוזה שכירות למגורים, המחוקק קבע סייגים לחופש החוזים ואף קבע שחלקן קוגנטית (כאלה שאי אפשר לסתור גם בהסכמת הצדדים) במקרה של השכרת נכס למטרת מגורים. לכן, חשוב מאוד לוודא שאין התניות אסורות או חריגה מהוראות החוק בחוזה.


תניית פטור מאחריות לאי-התאמה או פגם (תיקון מס' 1) תשע"ז-2017

"תניה בחוזה שכירות הפוטרת את המשכיר מאחריות לאי-התאמה או פגם, או המגבילה את אחריותו כאמור, בטלה, אם המשכיר ידע או היה עליו לדעת על אי-ההתאמה או הפגם בעת כריתת החוזה או במועד מסירת המושכר ולא הודיע עליה לשוכר."

4. לוודא שהמשכיר רשאי להשכיר

מומלץ לבדוק אם המשכיר הינו הבעלים הרשום בטאבו, ושאין כל מניעה חוקית או חוזית להתקשר עמכם בחוזה שכירות. הוצאת נסח טאבו עדכני עולה שקלים בודדים, ותוכל להבטיח שאתם מתקשרים עם האדם הנכון.

יתכנו מקרים בהם בעל הנכס, אינו האדם המתקשר עמכם בחוזה. הבעלים יכול ליפות את כוחו של אדם או תאגיד לצרוך כך. לכן חשוב לוודא שהמתקשר בפועל מיופה כוח. ככל שמתעורר חשש, אפשר תמיד לפנות לבעלים ולוודא שאכן כך. אם גילתם שישנם מספר בעלים לנכס הספציפי, חשוב לוודא שהצד המתקשר עמכם בחוזה פועל על דעתם ומורשה לכך מטעמם.


5. מי אחראי לתקן את מה

לבדוק מה כתוב בעניין האחריות לתיקונים בנכס. איפה אתם אחראים ואיפה המשכיר מחויב לתקן. נקודה נוספת שחשוב לבדוק היא מסגרת הזמן שהמשכיר מחוייב לטפל בנזק. אפשר לקבוע מדרגה שלפיה נזק שמונע הנאה מנהכס (משבית את הנכס) יתוקן בתוך מסגרת זמן סבירה, כל נזק אחר יתוקן לכל המאוחר תוך 7 ימים.


6. מתי אפשר לבקר

לבעלים של הנכס מותר לבקר בנכס ולוודא שהשוכרים עומדים בהתחייבויות שלהם, יחד עם זאת חשוב לוודא שהחוזה מכיל מסגרת זמן מתאימה והתראה של מספר ימים בטרם הגעת הבעלים.


7. האם אפשר לבטל

הצדדים בחוזה יכולים לקבוע מתי יהיה אפשר לסיים את ההתקשרות בינם בטרם הגיע החוזה לתומו. שימו לב שהבאת מחליף לשביעות רצונו של המשכיר, צריכה להיות כזו המאפשרת לשוכרים לצאת אחרי אם המשכיר דחה מספר של שוכרים פוטנציאלים ללא הצדקה ואם יש בדבר מעין הערמת קשיים ללא סיבה.


8. חוזה כן מחייב

אתם צד לחוזה מחייב, קראו בעיון רב את כל התנאים ובמקרה שאין הדברים מובנים או שהחוזה מכיל מונחים משפטיים, חשוב לקבל יעוץ מקצועי מקדים. זה יחסוך לכם הרבה כאב ראש ויאפשר לכם לשכור דירה ולהינות ממנה.


בקצרה

בטחו באינטואיציות שלכם. לבעלים של הנכס זכות לשמור עליו, וסביר להניח שישעה הכל (ובצדק) לשם כך, אך אין מדובר בריק, וחשוב לוודא שהכל תואם את ציפויותיכם והיוכלות שלכם.


אין לראות בנאמר לעיל יעוץ משפטי וכל העושה בו שימוש עושה זאת על דעתו ובאחריתו בלבד.




7 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page